TomTix.ro TomTix.ro

Sunday, 8 March 2015, 19:30

București, România

HARTA SĂLII

Evenimentul s-a încheiat.

NATURA UMANĂ

 

Spectacolul “Natura Umană” a obținut premiul pentru cea mai bună coregrafie în cadrul ALT Concurs Național de Coregrafie 2014 și la Gala Absolvenților UNATC 2014.

 

Spectacolul pune față în față natura socială, metafizică și animală a oamenilor. Totul în încercarea de a scoate la iveală caracteristicile fundamentale și universale ale omului.

 

“Care sunt modurile de gândire, simțire și modalitățile de acțiune pe care oamenii au tendința de a le avea în mod natural, independent de influența culturii? Poate că ceea ce ne deosebește cel mai mult față de alte specii este instincul de transcendere. Visul, arta, magia, dansul, dragostea, mistica - toate mărturisesc acest instinct fundamental al firii omenești. Performerii par a fi controlați din exterior cu ajutorul unei telecomenzi sau, din contră, manevrați de forțe organice venite din interior. În căutarea propriei naturi, ei se teleportează brusc de la un moment la altul, dintr-un spațiu în altul, dintr-un personaj în altul.”

Georgeta Corca

Georgeta Corca a studiat pedagogia în cadrul Liceului Pedagogic “Andrei Mureşan” din Braşov și are un master în coregrafie la UNATC București. A predat cursuri de dans la Clubul Elevilor din Zărneşti și a fost antrenor asistent pentru gimnastică aerobică la Palatul Copiilor din Braşov. Ca intrepret a colaborat cu Simona Deaconescu - “Undeva, cândva”, Alexandru Snopovschi - “Mafia”, Emil Rengle - „Mă numesc Bobo”, Alexandra Bălăşoiu  - “1-1” și „Acum”, Silviu Mititelu - „The Man Despite The Sea To Devour The Wather”.  Piese proprii: „Pur şi Simplu”, “BIP”, “Doina”, “Natura Umană”. Obține premiile pentru cel bun performer şi cea mai bună coregrafie în cadrul Galei Absolvenţilor al UNATC Bucureşti cu spectacolul “Natura Umană”, spectacol câştigător al concursului “ALT Concurs Naţional de Coregrafie”, premiul II în cadrul “ESDU World Dance Masters” din Croaţia pentru categoria Coregrafie de dans contemporan Solo Seniori cu performance-ul “EGO” (performer şi coregraf).

 

LAY(ERS)

 

Piesa „Lay(ers)” a fost creată în 2013 și prezentată în Luxembourg în cadrul rezidențelor ArtistNe(s)t și apoi în stagiunea Centrului Național al Dansului București, iar în iunie 2014 a avut două reprezentații în Festivalul Beyond the Threshold, Seattle International Dance Festival.

 

„Lay(ers)” a obținut Marele Premiu al competiției ALT CONCURS NAȚIONAL DE COREGRAFIE organizat de Asociația Secția de Coregrafie.

 

„Lay(ers) este o dezidentificare. Cristina Lilienfeld se dezbracă de straturi succesive de piele, în căutarea eului genuin. Corpul gol al dansatoarei suferă un proces de purificare abrazivă, pielea este spălată, frecată, răzuită cu nisip, pînă la sîngerarea ego-ului. În singurătatea lui, corpul se autoanalizează, simţurile se ascut şi înregistrează, ca un seismograf, fiecare pulsaţie. Lay(ers) este un spectacol despre căutarea de sine, convulsivă, torturantă, care lasă în urmă răni şi gînduri noi, despre pielea care filtrează emoţiile, le catalizează, despre limitele fiinţei, care coincid cu cele ale senzitivităţii.”

Oana Stoica, Dilema Veche

 

„Lay(ers) (first composed in 2013, and winner of the National Choreography contest) was both choreographed and danced by Cristina Lilienfeld, whose nearly-nude figure—covered in a layer of clay and patches of skin-like material—was fixating in its easefulness, especially in the more preliminary sequences of her evolving movement phrases. An exploration of the body as a vessel for sensation and integration, Lay(ers) began with Lilienfeld’s sweeping circular movements of infantile facility. The work progressed into a full blown provocation of social paradigm as it relates to body image, introspection, and authenticity. Both illusory and literal, Lay(ers) was an abstraction of boundaries but remained concretely experiential for those courageous enough to participate. Although the beginning phases were beautifully organic, Lay(ers) reached its climax when Lilienfeld breached the fourth wall by prompting audience members to enter the stage and paint her skin with the first words that came to mind at the sight of her body. With fingers as bare as Lilienfeld’s breasts and yet somehow more uncertain, onlookers became artists, scripting words onto every facet of her skin with amusing curiosity as if afraid of the body they so similarly possessed. The work ended with almost too-literal finality, however, culminating in a gestural sequence and ultimately, Lilienfeld hand-washing her body of clay and letters alike. She peeled the layers of plastic skin from her slight frame and disappeared, anonymously, into the crowd. While at times, Lay(ers) may have felt dynamically stunted and technically fragile, overall, the work was as satisfyingly digestible as it was compositionally beautiful.”

Miranda Chantelois, Seattle Dances

 

“Lay(ers)” explorează conexiunea dintre piele ca organ și emotie. Proiectul meu are ca punct de plecare o imagine la care am rezonat foarte puternic atât senzorial cât și emoțional. În imaginea respectivă tema este legata de pielea umană și felul în care ea trăiește, se schimbă, se decojește. M-a dus cu imaginația la acele măști pentru îngrijirea pielii care se desprind asemeni unei a doua pieli de care te dezbraci. Am început să caut similarități între pielea șarpelui care se schimbă când nu mai este potrivită pentru el, între scoarța copacului care se usucă, se crapă într-un mod foarte expresiv și pielea umană.

În această călătorie am descoperit, cu fiecare etapă și strat de piele explorat, noi emoții, din ce în ce mai brute, mai sincere. Pe de o parte pielea exprimă interiorul nostru, iar pe de altă parte o văd ca pe un “paznic” care face legatura între noi și lume. Astfel, este o luptă de a pătrunde în interior, de a lăsa emoțiile să se exprime, de a lăsa sinele să iasă. Lay(ers) este un spectacol în care vă las să pătrundeți în interiorul meu și să mă vedeți în toată vulnerabilitatea.

Cristina Lilienfeld

Cristina Lilienfeld este un coregraf care încercă să scoată în evidență partea de autenticitate din fiecare om și situație cu care intră în contact. Cristina a studiat coregrafia și psihologia căutând punctul în care cele două discipline se întâlnesc.

Citeşte mai mult »

Locaţie

Sala Stere Popescu

Bvd. Marasesti, nr. 80-82, București, România

Organizator

C.N.D.B.

http://www.cndb.ro/acasa.html

021-318.86.76

Detalii Organizator

Centrul Naţional al Dansului – Bucureşti (CNDB) este singura instituţie publică de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii creată cu scopul de a susţine, dezvolta şi promova dansul contemporan. Statutul său de instituţie de spectacole, dar şi de finanţator al coregrafiei contemporane - rol jucat asemeni Centrului Naţional al Cinematografiei în cazul cinematografiei româneşti -, face din CNDB o instituţie vitală pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România.