TomTix.ro TomTix.ro

Friday, 12 May 2023, 19:00

București, România

The event has expired.

COLIBRI în presă

OANA STOICA – Dilema Veche
Munca nu îl mai face pe om

[,,,] Daniel Popa apelează la Irina Margareta Nistor pentru rolul de Big Brother, supraveghetorul-Dumnezeu. Scenic, miza este folosirea pe post de personaj a unei voci celebre şi prin urmare recognoscibile, ea căpătînd corporalitate în imaginarul public. Mai mult, este un joc al simbolurilor: prezenţa unei voci reprezentative pentru o formă de rezistenţă în perioada dictaturii comuniste este asociată cu libertatea, iar familiaritatea ei adoarme atenţia spectatorului, care nu percepe semnele (încă o dată) neliniştitoare ale inchiziţiei futuriste. Colibri este un duet performativ, cu un actor, Daniel Popa, profund ludic, care îşi construieşte personajul prin suprapunerea mai multor straturi de cinism, ironie, autoironie, furie, frică şi revoltă, şi o voce care se foloseşte de modul în care este percepută la nivel public pentru a deveni, pe scenă, exact contrariul. Dincolo de conexiunea tulburătoare dintre text şi realitate, Colibri este un spectacol cu o teatralitate inteligentă.

IULIA POPOVICI – Observatorul Cultural
O distopie cu păsări cîndva frumoase

[…] Iar dacă cineva nu știa, Daniel Popa (care nu joacă mult) e realmente un actor excepțional, prin control, subtilitate, capacitate de dozare a emoției, abilitate de a-și crea și stăpîni personajul. [...] Dar ce face Irina Margareta Nistor într-un spectacol de teatru? Ce să facă, vorbește: răsunînd de undeva, din necunoscut, faimoasa voce fără trup de pe casetele VHS ale anilor 1980 capătă acum funcția unui Big Brother fără nume și identitate, care urmărește și păzește totul de-aproape; nimic nu putea fi mai potrivit decît cadența cunoscută a dnei Nistor. [...] Cumva nu neașteptat, distopia în cauză nu e tocmai o viziune futuristă îndepărtată de prezent – spectacolul trimite baloane în spațiu (referințe la nume și situații familiare, mai mult sau mai puțin, publicului) ca să semnalizeze asta: riscurile controlului Statului sau al angajatorului asupra corpului uman, transformarea omului în nimic altceva decît forță de muncă, ideea utilității sociale precise a omului…
Colibri e un filigran de spectacol, care înlocuiește ritmul cotidianului cu unul diferit, cu cîteva note mai jos și cu o putere unică de acumulare a informației scenice și a emoției – e ceea ce știe și poate să facă Daniel Popa, așa cum puțini actori, doar cei foarte buni, știu să facă, singuri cu ei înșiși.

----------------------------------------------
DESPRE actori si autor

Daniel Popa a absolvit Actorie în 2000 la UNATC I.L. Caragiale, București. A colaborat cu Teatrul Bulandra și Teatrul LUNI de la Green Hours, alături de care a participat la multe festivaluri naționale și internaționale. A jucat în scurt metraje premiate, lung metraje românești și străine. Pe lângă București, Daniel a trăit în Bogota, Amsterdam, New York și Londra. Are un Master de Consiliere în Managementul Carierei, a coordonat doi ani trupa de terapie prin teatru a Centrului Social Estuar Sector 6, iar acum e trainer de actorie pentru adolescenți la Călărași. Din 2013, joacă în proiecte scrise, traduse sau regizate de el și produse de Asociația Culturală Doctor’s Studio, al cărei fondator și director artistic este. Daniel nu știe dacă astfel se va apropia de forme noi de exprimare artistică – cert e că se distanțează de cele vechi.

Irina Margareta Nistor
În timpul regimului comunist a lucrat ca translator pentru TVR, și este cunoscută pentru dublarea în secret în 5 ani a peste 3000 de filme înregistrate pe casete video și aduse din Vest. A participat după anii 2000, la numeroase festivaluri de film de renume din Europa (Berlinala, Cannes, Venezia) și e o prezență constantă la festivaluri locale de gen (Tiff, Râșnov, Bucharest Best Comedy Film). În 2012 a înființat Festivalul de Psihanaliză și Film și are o emisiune radio dedicată filmului. Este decorată cu Medalia Carol I, iar în 2021 a fost distinsă cu Ordinul Artelor și Literelor al Republicii Franceze, în grad de Ofițer. Anul acesta, În semn de apreciere pentru excelența de care a dat dovadă în întreaga activitate închinată artei, contribuind la promovarea acesteia în rândul publicului larg, atât din țară, cât și de peste hotare, președintele Iohannis i-a conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.

Garret Groenveld este poet și dramaturg cu un masterat în poezie și un master în dramaturgie de la San Francisco State University. De asemenea, a studiat cu Edward Albee la Universitatea din Houston. Este un scriitor fondator al PlayGround și un membru inaugural al programului Writers in Residence de la Fundația Playwrights.
Piesa sa, Colibri – The Hummingbirds, este câștigătoarea Festivalului GAP din 2012 de la Aurora Theatre din Berkeley și câștigătoarea Internationalists Global Playwriting Prize. Acest premiu a inclus șase prezentări în șase țări (inclusiv New York, Berlin și Țările de Jos) și a dus la producții în întreaga lume, inclusiv un turneu în România și o cursă extinsă în Mexico City, Mexic.

Citeşte mai mult »

Location

ARTHUB Bucharest

Str Gen.Contantin Budișteanu nr. 10 Sector 1, București, România

Organizer

ARTHUB Bucharest

https://www.arthubbucharest.ro

arte.contemporane@gmail.com

0721740703

12.00 - 24.00

Organizer's Data

Centru cultural cu galerie de artă, teatru și grădină. Situat pe Str. Gen. Constantin Budișteanu nr. 10 sector 1