Premieră COREGRAFIE DE GRUP

Sun, 25 October, 19:30

București , România

Sun, 25 October, 19:30 București , România

Evenimentul s-a încheiat.

Despre eveniment

COREGRAFIE DE GRUP
Concept coregrafic: Mihaela Dancs
Spectacol realizat și dansat împreună cu: Andreea David, Andreea Novac, Cristian Nanculescu, Cristina Lilienfeld, Dionisie Lupu, Nicoleta Enache, Paul Dunca, Răzvan Rotaru, Smaranda Găbudeanu,
Acompaniere pe perioada repetițiilor, sparring partner: Adriana Gheorghe
Light design: Alexandru Bibere
Sunet: Marian Cîtu
O producție Centrul Național al Dansului București 2015

“De câtiva ani lucrez cu epuizarea ca sursa de regenerare energetică şi cu energia ca mod de comunicare, atât în dans cât şi în afara lui, şi caut modalităţi de a construi, trăi şi transmite intensitate. COREGRAFIE DE GRUP urmează acest parcurs început în 2013 ...Citeste mai mult-->

COREGRAFIE DE GRUP
Concept coregrafic: Mihaela Dancs
Spectacol realizat și dansat împreună cu: Andreea David, Andreea Novac, Cristian Nanculescu, Cristina Lilienfeld, Dionisie Lupu, Nicoleta Enache, Paul Dunca, Răzvan Rotaru, Smaranda Găbudeanu,
Acompaniere pe perioada repetițiilor, sparring partner: Adriana Gheorghe
Light design: Alexandru Bibere
Sunet: Marian Cîtu
O producție Centrul Național al Dansului București 2015

“De câtiva ani lucrez cu epuizarea ca sursa de regenerare energetică şi cu energia ca mod de comunicare, atât în dans cât şi în afara lui, şi caut modalităţi de a construi, trăi şi transmite intensitate. COREGRAFIE DE GRUP urmează acest parcurs început în 2013 cu 'out of order' şi continuat mai apoi, în 2014, în cadrul colaborării cu Zan Yamashita, şi are ca punct de plecare dorinţa de a întelege şi a lucra cu o energie amplificată: de la 1 corp la 2, de la 2 la 10.

În COREGRAFIE DE GRUP coregrafia se generează în timp aproape real. Dansatorii, angajaţi în practici fizice intense, negociază de la forme şi ritm la trasee şi timp, propunând experienţe vizual-muzicale, kinestezice, energetice şi afective. În control şi în afara lui, balansând între a şti şi a nu şti, în ascultare sau izolare, corpurile în mişcare spun tot şi nimic.” Mihaela Dancs

Mihaela Dancs (n.1974, Bucureşti, Romania) dansează in teatre, apartamente, poduri, galerii de arta, fabrici, biserici, studiouri de dans, muzee, pe strazi din Bucureşti, Londra, Timişoara, Veneţia, Praga, New York, Cluj, Viena, Stockholm sau Tokyo. Colaborează, printre alţii, cu Mădălina Dan, Carmen Coţofană, Paul Dunca,Vava Ştefănescu, Rui Catalao, Cosmin Manolescu şi Doris Uhlich. De câţiva ani se dedică cu aceeaşi pasiune pe care o are pentru dans, surfing-ului. Cel mai probabil acestea se vor întâlni la un moment dat, daca nu cumva deja au si făcut-o.

“Sunt obsedată de acompaniere și posibilitățile ei, cu diferitele grade de distanță în companie. COREGRAFIA DE GRUP a Mihaelei Dancs & a grupului este, ea însăși, o negociere continuă între logica impunerii și cea a acompanierii. Cele două nu se exclud, granița dintre ele este fină.

Impunerea e manifestarea, prin excelență, a dorinței de transmitere (se permite, fără supărare, în amor sau în coregrafie). Acompanierea presupune spațiu și/sau timp comun, direcție comună și grade diferite de proximitate. Nu neapărat consens, cât atenție și disponibilitatea de a testa logica altcuiva.

Dansatorii oscilează între a se acompania unii pe alții, legați de coduri invizibile, sau a dansa fiecare pentru un partener nevăzut.

Impunerile Mihaelei pot fi prezente și vizibile sau pot veni sub formă de urme ale unor surse absente, imprimate în memoria fizică sau afectivă a dansatorilor. Urmele sunt partenerul invizibil – colectiv sau individual.

Când urmele se văd – e o invitație explicită la acompaniere adresată spectatorilor. Invitația implicită este de a împărți aceeași companie invizibilă.

Dansatorii se ascultă și își imaginează împreună. Se întâlnesc/susțin în epuizare și energie pentru a genera moduri diferite de a fi împreună/pentru a rămâne împreună și propun feluri variate de a fi împreună pentru a genera încontinuu mișcare și a pune în acțiune altceva, mai mare decât suma părților. Epuizarea este partenerul invizibil perfect, individual și comun, iar energia depășește domeniul scenei legând pe toată lumea cu nebănuite fire invizibile.

În relația mea de acompaniere, dacă ar fi să am un moment impetuos de impunere, de apropriere parazitară, acesta s-ar petrece chiar acum - propunând fixarea unor aspecte ale COREGRAFIEI DE GRUP prin acest text.

Momentul de impunere a COREGRAFIEI DE GRUP asupra mea, pentru că a existat și un asemenea moment, a fost atunci când, o dată, în exercițiul percepției, corpul meu s-a atașat grupului și, de la locul lui, din sală, a trecut prin toate fazele înscrise în mine ca spectator de către dorința de transmitere – am încercat să citesc informația, să-i găsesc codul, să înțeleg, apoi au apărut detaliile, transferul vizibil, devenit treptat invitație la ascultare - am ascultat ritmurile vizuale și, nu în ultimul rând, am preluat în corp toate impulsurile de mișcare din scenă, m-am conectat kinestezic la mișcarea lor continuă, descoperind și altceva, copleșitor, care mi se transfera simultan. Apoi ceva s-a întâmplat, ceva diferit.”
Adriana Gheorghe, “sparring partner”

Sala Stere Popescu | Bvd. Marasesti, nr. 80-82, București, România

Organizator

C.N.D.B.

Centrul Național al Dansului București (CNDB) este o instituţie esențială pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România și este o structură unică între toate instituțiile de spectacol aflate în subordinea Ministerului Culturii. Instituția funcționează ca producător și gazdă de spectacole, asumând totodată misiuni la fel de importante, precum cercetarea, documentarea și arhivarea, dar și dezvoltarea de programe și proiecte de educație artistică și formare profesională. Spre deosebire de celelalte instituții publice de spectacole din subordinea Ministerului Culturii, CNDB nu are în structura sa artiști angajați, ci colaborează și realizează proiecte cu artiștii, colectivele de artiști, structurile și organizațiile din sfera dansului contemporan, la nivel național și internațional.

https://www.cndb.ro/

021-318.86.76