TomTix.ro TomTix.ro

Sunday, 6 May 2018, 16:00

Botoșani, România

Evenimentul s-a încheiat.

Crucea lui Paladi – talismanul supraviețuirii

Un tânăr, pierdut în praful ulițelor din comuna Coșula, județul Botoșani, căruia inundațiile de acum câțiva ani i-au distrus casa, și-a dus speranța în toate instituțiile statului care i-au umplut desaga cu deznădejde. Acum, un suflet strigă în pustiu la marginea uitării. Doar crucea interpretului Paladi pare să îi mai dea curaj. Primii oameni care l-au ajutat au fost Liviu Câmpanu – fost senator și Cătălin Flutur – fost primar de Botoșani. Fiind considerat caz social, suferind de anumite boli, calamitat ca urmare a inundațiilor din urmă cu mai mulți ani, Mihai Zancanu spune că a primit bani de la Guvern. ”Am sunat la Guvern, prin intermediul fostului senator Liviu Câmpanu. Am diacutat cu consilierul premierului. Acesta mi-a spus că am primit o sumă de bani foarte mare să-mi refac casa. Dar banii au ajuns prin altă parte. Primarul comunei mi-a dat o căruță de balast, o căruță de nisip, câțiva saci de ciment cu care nu puteam să-mi fac altă locuință”, a adăugat coșuleanul Zancanu. Acesta a mai spus că singurul om politic din Botoșani, care s-a aplecat asupra necazurilor sale, este primarul de Botoșani, Cătălin Flutur. Acesta a fost la Zancanu acasă și, după cum spune coșuleanul, îi cunoaște viața și, ca om, fără multă publicitate, l-a ajutat în mod constant.

”Flămând mergeam să cânt, flămând mă întorceam acasă”

Mihai Zancanu pare să nu fie un simplu om, ascuns de destin în cătunele comunei Coșula. După cum susține el, a cântat cu Lăutarii la Popăuți, deși nimeni nu i-a dat măcar un leu. ”Flămând veneam de la țară, la spectacole, ca să cânt și flămând mă întorceam acasă. Am cântat și în Basarabia. Am obținut un trofeu la un concurs ținut în 2011 la Curtea de Argeș. Cu câțiva ani în urmă am cântat la Românii au talent, până în semifinală. Mă știu toți soliștii, inclusiv Pamfil Roată de la Vatra Dornei. Am fost și la TVR 2. Acolo era și Sofia Vicoveanca. I-a plăcut cum interpretez și mi-a dăruit un costum popular, vechi de aproape 100 de ani. De asemenea, am cântat și în spectacole caritabile”, a adăugat Mihai Zancanu. Acesta poartă la gât și se mândrește cu o cruciuliță pe care spune că a primit-o de la cunoscutul solist moldovean Ion Paladi.

Imediat după sărbătorile pascale din acest an, Mihăiță a fost la Chișinău. Acolo s-a întâlnit cu Ion Paladi și Nicolae Hlib. Aceștia și-au exprimat și ei acordul de a cânta în spectacolul caritabil, din luna mai a acestui an, în semn de solidarizare și susținere a prietenului lor Mihai Zancanu.

Acesta cântă de vreo 15 ani. Prima solistă consacrată folclorului, cu care s-a întlnit la Iași, la un spectacol al Radio Iași, a fost Elena Mândrescu, pe care Mihăiță o numește mereu ambasadoarea cântecului popular românesc. Mihăiță se trage din viță de iubitori ai folclorului. Celebrul cobzar Costică Nigel a fost unchiul lui. ”Am cunoscut foarte mulți soliști. Unii au plecat dintre noi. Alții au rămas și colaborez cu ei. Am cunoscut-o și m-am întlnit de două ori cu doamna Mărioara Murărescu, am cunoscut-o pe doamna Ghinea, doamna Mariana Ionescu Căpitănescu. Mă bucur că l-am cunoscut pe Ion Dolănescu, îi cunosc pe frații noștrii din Republica Moldova. În țară mă cunosc toți soliștii de la Ansamblul Ciprian Porumbescu din Suceava”, a povestit Mihai Zancanu. O parte dintre prietenii de cântec ai lui Mihăiță l-au vizitat în spital, de câte ori a fost necesar să meargă pentru tratamente. Gestul lor i-au dat curaj. Acum, printre mulțumirile adresate tuturor artiștilor acestui neam, adunate în desaga sufletului său, Mihăiță a vrut să îi mulțumească și maestrului Ciprian Potoroacă, dirijorul orchestrei Rapsozii Botoșanilor. ”Eu îl consider ca pe tatăl meu. Bondița pe care o vedeți pe mine este a tatălui dânsului, tatăl domnului Ciprian. Cămașa o am de la un om de valoare, de la domnul Ștefan Pintilie, un solist din zona Iașiului. Brâul este foarte, foarte vechi și foarte valoros și îl am de la doamna Sofia Vicoveanca, cea căreia îi mulțumesc pentru sprijin. Îi mulțumesc pentru tot ce a făcut pentru mine și o iubesc din suflet”, ne-a spus Mihăiță. Acesta mai are o cămașă pe care o iubește mult, primită de la cunoscutul interpret Gheorghe Jitaru.

”Din suflet de creștin” și tu poți face o faptă bună

Mihăiță nu vrea multe de la viață, nu este materialist. Își dorește doar două lucruri. Să poată cânta și să fie ajutat să își perfecționeze tehnica vocală și, dorința lui de ani de zile, să aibă o casă. Casa în care locuiește este moștenită de la părinți. Dar a fost atât de afectată de timp încât numai casă nu poate fi numită. Aceste doleanțe, normale, de altfel, vom încerca să le rezolvăm, pe cât posibil anul acesta, într-un nou spectacol caritabil, de anvergură. În acest sens contăm pe sprijinul fiecărui suflet de bine din această țărișoară, pe aportul oricărui cetățean al județului. Vom anunța din timp data spectacolului și locația. Sperăm ca, împreună, botoșăneni din orice cătun al județului, români din orice județ sau din Diaspora, DIN SUFLET DE CREȘTIN, să reușim să facem o faptă bună, creștinească, dincolo de orice cuvinte.Vom mediatiza, după spectacol, gestul fiecărui creștin care ne sprijină, sau dacă va dori păstrarea ”discreției” așa vom face. Oricine poate sprijini această cauză prin cumpărarea/rezervarea unui bilet sau printr-o donație. Costul biletelor va fi de 40,00 lei pentru un bilet și 100,00 lei pentru un bilet VIP destinat celor care vor să susțină mai consistent acțiunea.

 

 

Citeşte mai mult »

Organizator

Publicatia COLUMBO

http://www.informatorulbt.ro

redactia@informatorulbt.ro

0738825552