TomTix.ro TomTix.ro

Tuesday, 18 February 2020, 19:00

Târgu Jiu, România

HARTA SĂLII

Evenimentul s-a încheiat.

Distribuție: Ion Alexandrescu, Marian Negrescu / Radu Botar, Dan Calotă, Monica Sfetcu, Adelina Puzdrea, Mădălina Ciobănuc, Rodica Gugu Negrescu, Mihai Rădulea, Vlad Rădulea, Alexandru Manea / Cosmin Brehuță, Bogdan Constantin, Eugen Titu, Luminița Șorop, Oana Marinescu, Iulian Marinescu

 

Regie / Scenografie / Ilustrație muzicală : Horațiu Mihaiu

Coregrafie : Mălina Andrei

Video : Cezar Enache

Costume: Wilhelmina Bekeși Kuron

Asistent scenografie : Maria Nicola

Constantin Brâncuși: „…Am vrut de fapt să fac un lucru care să pomenească nu despre o singură pereche, dar despre toate perechile de oameni ce s-au iubit și s-au perindat pe pământ, înainte de a-l fi părăsit. Pentru că fiecare lucrare a mea este generată de un asemenea simțământ lăuntric… Sărutul a reprezentat drumul spre Damasc, izbutind pentru întâia oară să exprime esențialul”.

Un spectacol despre acel Brâncuși al esențelor, al elementelor-simbol ce se înfățișează spectatorilor prin gesturi, mișcare, imagini. 

 

SĂRUTUL– GEST -

„Spectacolul SĂRUTUL  este o încercare de căutare a simbolisticii reprezentate de acest  gest uman polisemantic. Un gest uman cu o mare încărcătură emoțională, reprezentând iubirea, emoția, adorația, respectul, devotamentul, politețea, sacramentul, afecțiunea etc. L-am întâlnit în literatură, în pictură, în sculptură, adesea în filme… Prin frumusețea sa, prin multiplele sale fațete cunoscute, incluzând aici și formele întâlnite ca gest convențional sau cel de compasiune, sărutul  a constituit o temă de reflecție pentru mulți mari artiști, dacă ar fi să numim doar pe Gustav Klimt, Toulouse-Lautrec, Auguste Rodin, Edvard Munch, Rene Magritte sau Pablo Picasso.

Spectacolul nostrum de teatru urmărește să decodifice izvoarele inspirației lui Brâncuși, vis-à-vis de acest subiect, fără a încerca să ofere un răspuns cert. În acest sens, parcurgând moment esențiale din biografia sa, găsim destul de multe elemente care ar fi putut constitui surse de inspirație pentru opera sa de geniu. “Sărutul” brâncușian, venit ca o reacție la “Sărutul” lui Rodin, întrupează și momentul ruperii artistului de academismul francez, și al nașterii sculpturii moderne, pe care Brâncuși o va impune în lume. Spectacolul teatrului din Târgu Jiu se adresează ochiului spectatorilor, lucrează sensorial prin imagini teatrale, expresivitate corporală, sunet și culoare, încercând să redea publicului emoția gestuală a sărutului. Un eseu visual teatral care evită festivismele, omagiul teatral gratuit, adresându-se- în special- simțurilor.” – Horațiu Mihaiu

Citeşte mai mult »

Locaţie

Teatrul Dramatic Elvira Godeanu - Scena Clasica

Strada Victoriei, Nr. 36, Târgu Jiu, România

Organizator

Teatrul Dramatic Elvira Godeanu

http://www.teatrulelviragodeanu.ro

teatrulelviragodeanu@gmail.com

+40 253 215 161